Läs detta när du inte har lust att läsa Bibeln

Av Hemen Derki / 10 oktober 2024

När jag precis blev kristen minns jag hur jag var totalt förälskad i Bibeln. Fram till dess visste jag i princip ingenting om den boken, men det tog inte lång tid från det att jag läste den för första gången innan jag insåg vilken skatt den var. Den beskrev inte bara Gud och vår existens på ett sätt som bara kändes rätt, utan den beskrev också mig som människa på ett otroligt sätt. Som att Bibeln kände mig bättre än mig själv.

Jag var 18 år gammal och slukade tio kapitel i bussen på väg till mitt första riktiga jobb varenda dag. På kvällen innan läggdags läste jag ytterligare lite i smyg på min loftsäng och såg till att sedan gömma Bibeln så att ingen skulle veta.

På ett sätt var allt så mycket lättare då. Inte för att tiderna har förändrats, utan snarare för att jag själv gjort det. Min kunskap då var väldigt begränsad. Jag hade inte koll på alla miljarder tolkningar av varenda bibelord. Jag hade inte gjort några ställningstaganden som jag var tvungen att försvara. Jag läste bara rakt upp och ner med ett öppet sinne utan förkunskaper och fördomar, i alla fall inte om kristendomen.

Ända sedan dess har dock min relation till Bibeln inte varit en dans på rosor. Jag kallar det för en relation för att jag tror att det är precis det det är.

I Johannesevangeliet beskrivs det hur det abstrakta och gudomliga Ordet blev fysiskt i form av människan Jesus. Senare beskrivs det hur Jesus dör och uppstår igen och kort därefter börjar Ordet sättas på pränt så att vi idag har en komplett Bibel. När vi därför läser Bibeln så är det Jesus själv som talar till oss och i vår bön talar vi tillbaka. Så uppstår konversationen som på många sätt liknar en relation mellan två personer och deras gemensamma resa genom livet.

Alla som är eller har varit i en kärleksrelation vet att det inte rör sig om en enda livslång förälskelse. Nej istället handlar det om en berg-och-dal-bana med både branta nedförsbackar som kittlas i magen och ger en kick, men också branta och ibland långdragna uppförsbackar där man undrar “hur ska det här gå?”.

Jag tror att relationen mellan dig och Bibeln är likadan. Många av oss kan berätta om hur fantastiskt allt kändes från början. Lika många kan nog också berätta hur relationen varit mer ansträngd och hur bibelläsningen varit en kamp ibland.

Den här frågan fick vi insänt till oss:

“Vad håken gör man om man är totalt trött å less på att läsa den där boken, får dåligt samvete varje gång och blir istället arg på den så jag låter bli av ren trots?”

Jag tyckte att frågan var klockren, mest för att den satte ord på exakt hur jag känt ibland. Att känna så är inte så konstigt. Nej det är precis lika normalt som att kärleksrelationen kan upplevas kämpig ibland. Och om du inte redan räknat ut det så brottas även präster och pastorer med detta emellanåt. Vi kan säga saker som “det är viktigt att läsa Bibeln varje dag!”, men lyckas inte själva med det alltid.

Det är viktigt att förstå att du inte är ensam med dina känslor och tankar. 

Så vad ska man göra om man på sin livsresa just nu befinner sig på en uppförsbacke när det gäller att läsa Bibeln? Första steget tror jag är att ställa sig frågan “varför tycker jag att det är så svårt?” För att hjälpa dig på traven så listar jag här några olika möjliga svar. Svaret som du kommer fram till är kanske en kombination av dessa eller kanske något helt annat.

Några anledningar till varför du har svårt att läsa Bibeln

1. Trötthet och brist på ledig tid

Det är förvisso sant att alla har 24 timmar på dygnet och att det handlar om hur vi hanterar vår tid, men det finns också säsonger i livet där vi inte kan styra över vår tid som vi skulle önska. För vissa kan det t ex handla om småbarnstiden, studietiden, ett nytt jobb, ett nytt projekt eller annan typ av åtagande.

Här är det lätt att döma varandra och tänka att det ju bara handlar om prioriteringar – och det är ju helt omöjligt att räkna bort den möjligheten – men i slutändan så är det ändå bara du som kan göra den bedömningen.

Brist på ledig tid står sällan som en ensam anledning till varför man inte läser Bibeln mer. I många fall har man t ex en stund över på kvällen, men man är så uttömd och trött efter en intensiv dag så man vill hellre bara slänga sig i soffan och slösurfa eller titta på favoritserien. 

Här gäller det att vara ärlig mot sig själv; Har jag verkligen ingen tid över alls eller är jag bara för trött för att orka? Båda är verkliga anledningar och båda är möjliga att komma över.

Förslag på steg att ta:

  • Försök att omvärdera vad bibelläsning faktiskt är och sätt en ribba som du faktiskt tror att du kan hålla.
  • Testa att lyssna på Bibeln som ljudbok när det är möjligt under dagen t ex påväg till/från jobbet eller skolan eller kanske i sängen precis innan du ska lägga dig.
  • Du skulle kunna gå hela vägen till att begränsa bibelläsningen till en enda vers om dagen och fem minuters reflektion på det. Något är alltid bättre än inget.
  • Tycker du att dessa förslag blir tråkiga i längden så variera med en kristen podcast eller t o m film där Bibelns budskap berörs på något sätt.

2. Tvivel och brist på övertygelse

På ett ställe i Bibeln står det om hur Johannes Döparen tvivlade på Jesus när han satt i fängelset. Ändå säger Jesus om Johannes dessa ord: “Bland dem som fötts av kvinnor har ingen trätt fram som är större än Johannes Döparen.” (Matteusevangeliet 11:11)

Om Johannes Döparen kunde tvivla så kan vem som helst det. Tvivel är inget vi gärna vill leva i, men vi kan i alla fall konstatera att alla tvivlat någon gång. Och precis som i en relation så börjar man sakta ta avstånd från en människa som man inte litar på fullt ut. Obearbetad tvivel kan inte bara dra oss bort från bibelläsningen utan också från Gud själv. Därför är det av största vikt att dela detta med någon som du har förtroende för.

Om du inte är övertygad om att Bibeln verkligen är Guds ord och att den går att lita på ur ett historiskt perspektiv så är det just där du behöver börja. I ett sånt läge så hjälper det inte att pressa på och försöka ha disciplin. Det slutar bara med att du läser något som landar på stenig jord och aldrig kan slå rot.

Förslag på steg att ta:

  • Omfokusera dina ansträngningar till att ta reda på om Bibeln verkligen är något att lita på. Så länge du inte söker i grumligt vatten kommer du med största sannolikhet att upptäcka att Bibeln är världens bäst bevarade antika skrift.
  • Lyssna på podcast om hur kom Bibeln till och om man kan lita på Bibeln i vår Grundkurs i kristen tro.
  • Dela ditt tvivel med någon och dra dig inte undan från den kristna gemenskapen.

3. Svåra bibelställen och brist på svar

“Det bara är så!” Är detta något av det värsta någon kan säga till dig? Jag förstår dig fullt ut. Några av oss är funtade på ett sådant sätt att vi bara måste förstå varför och vi nöjer oss inte med mindre än ett rationellt, logiskt och moraliskt försvarbart svar. Om detta är du så tacka Gud för den gåvan. För det är precis vad det är.

Kristna var de som startade några av de allra första universiteten i världen. Harvard, Yale, Princeton och Oxford är bara några exempel. Drivkraften var bl a att om Gud skapade universum så kan vi lära oss mer om honom genom att studera hans skapelse. Utan att gå in på det för mycket så går det att konstatera att ju mer vetenskapen går framåt ju fler tecken vi får på att det måste finnas någon bortom det mänskliga vetandet som skapat det hela.

Varför är detta så viktigt att påpeka? För att kunna slå fast att du behöver inte skämmas för din vetgirighet och för att du vill söka efter sanningen.

Ett par svåra bibelställen som inte förklaras eller förblir obesvarade kan ibland räcka för att man ska börja avlägsna sig från Bibeln. Om jag ska ta relationsbilden igen så räcker det ibland i en kärleksrelation att man får höra ett rykte om otrohet för att börja förhärda sitt hjärta och skapa ett avstånd mellan dig och din partner.

Förslag på steg att ta:

  • Ha en anteckningsapp eller ett anteckningsblock alltid nära till hands när du läser Bibeln och skriv ner varenda fråga som du kommer på. Ta sedan med frågorna till din smågrupp, en vän eller en kristen ledare som du har förtroende för och samtala om dem.
  • Utgå alltid från att det finns en bra förklaring eller ett bra svar som du ännu inte hittat.
  • Läs 1 Korintierbrevet 1:18-31 där det talas om Guds visdom vs människans visdom och fundera över vad det betyder för dig.

4. Dåligt samvete

Jesus dog på korset för att rädda oss från vår synd och göra vårt samvete rent inför Gud. Ändå går många med ett dåligt samvete för att vi inte lyckas så bra som vi tycker att vi borde. Evangelisten Johannes skriver i sitt första brev: “Mina älskade, om hjärtat inte fördömer oss har vi frimodighet inför Gud…” (1 Johannesbrevet 3:21)

Dåligt samvete kan skapa en spricka i vilken relation som helst, inte minst i den med Gud själv och och boken som handlar om honom. Det är just därför Gud är så mån om att laga denna spricka.

Lyssna bara på den här meningen: “Jag läser inte längre Bibeln för att jag har dåligt samvete över att jag inte läser Bibeln.” Dåligt samvete skapar en ond spiral som man endast kan komma ur genom att övertyga sig själv att man är älskad av Gud, inte på grund av ens prestationer utan för att man är ett Guds barn.

Förslag på steg att ta:

  • Påminn dig själv om varför du läser Bibeln, att det inte är för att Gud ska bli nöjd med dig utan för att du ska kunna växa i din tro och ditt lärjungaskap.
  • Läs bibelverser som Efesierbrevet 2:8-10 och 2 Timoteusbrevet 1:9 som kan sammanfattas av att vi inte är frälsta på grund av våra goda gärningar utan av nåd på grund av att Jesus tagit straffet för våra synder.

Linköping - Bön & lovsång
Sön 3 nov kl 11.00

Norrköping - Gudstjänst
Sön 3 nov kl 16.00

Norrköping

Linköping

Copyright © 2024 VOIS