Varför fastar man, och hur gör man?

Av Hemen Derki / 19 januari 2021

När jag skulle förbereda material för den här artikeln så gjorde jag en sökning på både Google och Youtube om fasta. Till min förvåning fick jag massor av träffar, men inte bara av kristna, utan av alla möjliga håll. Jag fick förfina min sökning med tillägg som ”bibeln” och ”kristen” innan jag på riktigt började få träffar som handlar om fasta enligt Bibeln.

För även om fasta verkar vara modernt just nu så började det inte så. Redan för tusentals år sedan, i Femte Moseboken,  fastade Mose innan han fick de tio budorden. I alla tider har kristna och judar utövat fasta som en del av deras tro. Det är just därför Jesus säger ”NÄR ni fastar”. D v s inte OM ni fastar utan NÄR. För Jesus var fastan en självklar del i ett andligt liv.

Men medan vissa idag fastar för att gå ner i vikt eller rensa kroppen från gifter så presenterar Bibeln ett helt annat motiv. Så varför fastar man som kristen egentligen?

Innan jag svara på varför man SKA fasta så vill jag bara nämna några felaktiga motiv till att fasta.  Vi vill ju inte avstå från något som vi älskar så mycket för att sedan upptäcka att det inte fick den effekten vi ville. Motivet och vår anledning gör hela skillnaden. Så här kommer de, några felaktiga anledning till varför man fastar.

För att gå ner i vikt

Även om fasta säkerligen kan få en att tappa några gram så är detta fokuset precis motsatsen till vad Biblisk fasta är. Biblisk fasta vill ta bort fokuset från kroppen, som annars får väldigt mycket uppmärksamhet, och lägga det på anden. Om motivet är att gå ner i vikt så hamnar fokuset ännu en gång kroppen och inte anden.

För att bli godkänd, accepterad, älskad eller förlåten av Gud

Den kristna tron handlar om att Gud älskar oss människor som han skapat långt innan vi kunde utföra nån form av prestation för honom. För att bevisa sin kärlek till oss valde Gud att blir människa och dö i vårt ställe. Genom att ta emot den gåvan som han ger så får vi förlåtelse för våra synder och vi blir godkända och accepterade av Gud, utan att ha gjort oss förtjänta av det.

Allt detta är saker som vi redan fått av Gud, då är det ingen idé att försöka få det genom att fasta.

För att visa hur duktig man är inför andra

När Jesus pratar om fasta i bergspredikan så tar han upp just det här perspektivet. Han säger såhär:

”När ni fastar, visa då inte upp er för andra som hycklare som ser dystra och ovårdade ut bara för att folk ska lägga märke till att de fastar. Sannerligen säger jag er att de redan har fått ut sin lön. Nej, när du fastar ska du sköta om ditt hår och tvätta dig som vanligt. Låt fastan vara en hemlighet mellan dig och din Fader i himlen. Han vet allt och ska belöna dig.”

Jesus – Matteus 6:16-18 NUB

För att sälja in en bön till Gud

Genom mina år som kristen har jag märkt att en del kristna tänker att man genom att fasta kan övertyga Gud att göra något som han annars inte hade tänkt göra. Mitt resonemang går ungefär såhär: Gud är allvetande och utanför tid och rum, själv är jag väldigt begränsad i mitt perspektiv. Jag är därför glad att Gud inte gör som jag ber, om han vet att det jag ber om inte är det bästa för mig.

När man i Apostlagärningarna 13 fastade och bad så talade den Helige Anden om ett nästa steg som de skulle ta. De hade alltså inte en färdig agenda som de presenterade för Gud som han skulle välsigna. Jag tror att den hjärtats hållning, att söka och längta efter Guds vilja och inte på förhand ha alla svaren är något som behagar Gud.

Självklart ska vi under fastan lägga fram våra egna böner, våra önskningar och vår längtan. Gud vill höra exakt det som pågår i våra hjärtan. Men vi kan också välja att lägga vår egen vilja i Guds händer och lita på att han vet bäst och vill vårt bästa.

Så vad är fasta och varför ska man göra det?

Fasta är att man avstår från något som tar mycket av ens tid och uppmärksamhet för att istället ge den tiden och uppmärksamheten till Gud. I Bibeln handlar det mer specifikt ofta om att avstå från fast föda för att söka och närma sig Gud genom bön och bibelläsning.

Den huvudsakliga anledningen till fastan är alltså umgänget med Gud. Fokuset är med andra ord inte ”vad jag avstår IFRÅN” utan ”vad (eller vem) jag vänder mig TILL”.

I Guds närhet och närvaro börjar Gud forma oss, tala till oss och ge oss vägledning. Människor som fastar upplever hur hungern gör dem både ödmjuka och tacksamma och man får en bättre andlig skärpa och styrka eftersom kroppens behov inte längre står i centrum.

Funderar du på att prova på att fasta? Här kommer lite tips och frågor och svar som kan hjälpa dig att komma igång.

Frågor och svar

Vad ska man fasta ifrån?

Vad du ska fasta ifrån bestämmer du helt själv. Det allra vanligaste, och något jag definitivt kan rekommendera att testa är att fasta från fast föda. Det innebär att man avstår ifrån att äta mat och intar endast drycker. Dryckerna kan vara t ex juice, te eller buljongvatten. På så sätt håller du energinivån och orken uppe vilket gör hela fastan mer meningsfull.

En del väljer istället att fasta från skärmar, dvs sociala medier, film, serier och internetsurfande. Om du upplever att detta tar väldigt mycket av din tid och uppmärksamhet så kan det absolut vara en vettig sak att avstå ifrån.

Hur länge ska man fasta?

Även det är något som du bestämmer själv. En rekommendation är att inte gå ut för hårt om du aldrig gjort det tidigare. Ett annat tips är att anpassa längden utifrån det du väljer att avstå ifrån. Väljer du till exempel att avstå från mat så kan du kanske inte göra det lika länge som du kan avstå från skärmar.

Har du aldrig fastat tidigare skulle du t ex kunna börja med att fasta från fast föda morgon till kväll, eller varför inte i 24 timmar? har du gjort det tidigare så prova med 2 eller tre dagar. Handlar det om sociala medier kan du fundera över om du inte ska avstå i en hel vecka? I slutet på veckan kanske du kommer inse hur lite du missat och hur bra du mått utan dem.

Vad ska man göra med tiden som blir över?

Mycket bra fråga. Fokuset ska som sagt ligga på umgänget med Gud. Det är därför viktigt att redan på förhand ha en plan för vilka stunder på dagen du kan avvara för kanske en kortare andakt med bön och bibelläsning. Vid ett annat tillfälle kanske du tar en promenad i naturen och lyssnar på bibeln som ljudbok, på lovsång eller på en uppbyggande predikan.

Oavsett vad du hittar på skulle jag rekommendera att du försöker att hålla en ärlig konversation med Gud. Samtala med honom om hur du känner, vad du går igenom osv.

Hur kan man förbereda sig inför fastan?

Om du tänkte fasta från mat så finns det tre bra tips jag kan ge.

  1. Minska ditt sockerintag veckan innan du ska fasta. Det är ofta sockersuget som kan göra att man blir trött och hängig. Genom att trappa ner dagarna före blir det mycket lättare.
  2. Frossa inte dagen innan fastan. En del tror att man ska äta mycket för att inte bli hungrig och kunna hålla hela dagen. Det får faktiskt helt motsatt effekt. Det som händer när vi äter mycket är att magsäcken töjs ut och vi känner oss därför tomma i magen fortare.
  3. Fundera på när det passar sig bäst att fasta. Om du till exempel har en ledig dag så kanske det passar bra att fasta just på den dagen eftersom du då kommer ha mycket tid över till Gud. Om du väljer att fasta samtidigt som du jobbar kan du fundera över hur fastan påverkar dig på jobbet.

Jag är sjuk, bör jag fasta då?

Om du är sjuk, har eller har haft ätstörningar, eller lider av psykisk ohälsa är det jätteviktigt att du först kollar med sjukvården vilka rekommendationer som gäller just dig.

Nästa event

Linköping: Söndagsmöte - Sön 2 juni kl 11.00
Norrköping: Gudstjänst - sön 2 juni kl 16.00

Norrköping

Linköping

Copyright © 2024 VOIS